Slik unngår du å møte veggen

råd mot utbrenthet

Utbrent, sliten, møte veggen … «Kjært» barn har mange navn.

Det å starte for seg selv kan virkelig være utmattende i seg selv; det er så mye å tenke på! Ting man tidligere ikke ofret en tanke, preger nå store deler av hverdagen. Bekymringer du kun hadde hørt om, er brått dine egne. Du vil opp og frem, videre, videre, oppover og oppover – helst uten den minste pust i bakken. Det er jo dette du vil, du må nå målet – fort!

Det er selve suksessoppskriften på utbrenthet, spør du meg.

Jeg har vært der selv. Jeg har kjørt meg selv så hardt både på privaten og i arbeidslivet samtidig, at avstanden mellom sunn fornuft og en knallhard murvegg, kun skiltes med noen få, ørsmå, hypotetiske millimeter.

I dag har jeg funnet den perfekte balanse – den gylne middelvei. Jeg kjører på i akkurat det tempoet jeg trives med og elsker, og tillater meg å ta noen pust i bakken når jeg føler for det. Jeg føler meg trygg på at veggen ikke vil nærme seg igjen, ettersom jeg vet nøyaktig hvor min grense går – og hvilke faktorer som påvirker den.

Det kan du også lære deg!

Den amerikanske nettsiden HelpGuide har følgende råd til deg som ønsker å unngå utbrenthet:

  • Start dagen med et avslappende ritual. I stedet for å hoppe ut av sengen så snart du våkner, bruk minst femten minutter på å meditere, skrive i journalen din, strekke ut eller lese noe som inspirerer deg (denne bloggen, kanskje?)
  • Få inn gode vaner. Når du spiser riktig, trener og får nok hvile, vil du nærmest automatisk få den energien og restitusjonen kroppen trenger for å takle livets krav.
  • Sett grenser. Lær deg å si «nei» først som sist. Dersom du syns dette er vanskelig, husk på at det å si «nei» til noe, gir deg muligheten til å si «ja» til det du faktisk vil.
  • Ta en pause fra teknologien. Bestemme deg for et tidspunkt hver dag hvor du logger deg av alt som kan kategoriseres som teknologi. Bort med epost, telefon, TV og datamaskin.
  • Dyrke din kreative side. Kreativitet er en kraftfull motgift mot utbrenthet. Prøv noe nytt! Start et nytt prosjekt, eller gjenoppta favoritthobbyen. Velg aktiviteter som ikke har noe som helst med jobben din å gjøre.
  • Lær deg å takle stress. Når du er på veien mot utbrenthet, føler du deg ofte hjelpeløs, men du har faktisk langt mer kontroll enn det du kanskje tror. Om du lærer deg å takle stress, kan du gjenoppta balansen i livet.

Mine personlige råd mot utbrenthet og slitenhet:

  • Se på livet som en godteripose. Først fyller du posen med favorittene dine; det kan være tid med familie, å lese en god bok, givende arbeidsoppgaver, gode samtaler, spaserturer eller matlaging. Deretter fyller du på med annet, du vet – de godbitene du alltid legger i posen, men som ikke kan karakteriseres som favoritter. Dette kan for eksempel være mindre engasjerende arbeidsoppgaver, husarbeid eller regnskap. Alt må få plass, men sørg for at du først og fremst gir plass til favorittene dine.
  • Lag lister. Som journalist (haha, neida) sier det kanskje seg selv; jeg elsker lister. I hvert fall; lag en liste over alt som gir mer enn det tar. Det kan for eksempel være favoritt-godbitene fra eksempelet ovenfor. Fyll ut listene med de små tingene, som å lese en god bok, rusleturer eller samtaler med venninner. Sørg deretter for å gjøre minst tre ting fra denne listen, hver eneste dag.
  • Finn din indre motivasjon. Hva er positivt med den jobben du gjør, eller det yrket du har? Det meste i arbeidslivet kan være utmattende, kjedelig og lite inspirerende i perioder – her handler det om å se jobben din i det større bilder. Om du arbeider som frisør, kan du for eksempel minne deg selv på at du gir kundene dine bedre selvfølelse, og kanskje større selvsikkerhet sammen med sin nye frisyre. Du har kanskje gitt en sliten småbarnsmor et høyt verdsatt pust i bakken? Som butikkmedarbeider kan du med et enkelt smil  gjøre hver eneste kundes dag litt bedre. Den ene kunden som så litt trist ut, kan kanskje føle seg bedre etter et hyggelig «ha en fin dag!» fra deg. Se deg selv i det større bildet, og ikke minst – se verdien i det du gjør.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *