Alt handler om prioriteringer

utdannelse journalist

«Hvordan får du tid til alt?» er et spørsmål jeg ofte får. For bare noen måneder siden hadde jeg ikke et ordentlig svar en gang; jeg bare kjørte på, og gjorde det som falt meg inn der og da. Vel, nå har jeg styrt unna den noe kronglete veien i retning den berømte veggen – eller «smellen» om du vil – og satset på noe jeg føler er trygt, rolig og stabilt. Jeg har endelig funnet min gylne middelvei!

Les også: Hvordan unngå å møte veggen

Slik får jeg tid til alt:

Jeg er hjemmeværende mor. Samtidig jobber jeg fulltid som journalist for eget firma, og eier både bolig, to hunder, en katt og en kanin. Jeg har samboer, foreldre, søsken, besteforeldre, svigerfamilier og venner. Jeg har skittentøy, oppvask, matrester på bordene og leker utover gulvet.

Så, hvordan får jeg egentlig tid til alt? Det gjør jeg ikke. Alt handler nemlig om å prioritere, og det gjør jeg på denne måten:

  • Jeg har ukentlig «hushjelp». En gang i uken har jeg «hushjelp» som tar det jeg måtte mene er nødvendig. Fast er den meterhøye (det føles i alle fall slik) haugen av rene klær som må brettes – da gjenstår det bare for meg å legge det på plass i skapene. Ellers kan det være små oppgaver som å vaske i komfyren, skrubbe dusjen, vaske på vaskerommet eller noe helt annet. Slike litt mer tidkrevende plikter som jeg personlig utsetter i det lengste. Tidligere hadde vi også vaskehjelp, men det har vi gått bort fra; jeg er faktisk veldig glad i å vaske. Både Kenneth og jeg er enige om at vi må ha et rent og ryddig hjem for å fungere optimalt selv også, så den saken er ganske grei. Det gir veldig mye enn de få timene det tar å holde en liten leilighet i orden, heldigvis!
  • Jeg planlegger i forkant. Det aller beste er å jobbe med mange artikler på én gang, og gjøre dem ferdig når det måtte passe seg – det vil si, når kildene har anledning til å ta en prat, og når jeg ser for meg å få på plass det jeg trenger av fakta. Selv om jeg jobber «litt her og litt der» med sakene mine, har jeg alltid en plan som går på når de skal leveres til redaksjonen. Slik vet jeg alltid hva jeg må gjøre, hva som kan utsettes og hva jeg må ta fatt på med det samme – helst i går.
  • Jeg gir meg selv påfyll. Jeg liker å se på dagene mine som en godteripose; de skal være fulle av det jeg liker aller best! Jeg har for lengst funnet ut av hva det er som gir meg påfyll av energi, inspirasjon og motivasjon – så da sørger jeg for å gjøre så mye av det som overhodet mulig, i løpet av en dag. Selv om det er fysisk slitsomt å for eksempel være i naturen i mangfoldige timer sammen med datteren min, gir det langt, langt mer enn hva det tar av meg likevel. Siden jeg er hjemmeværende mor i tillegg, sørger jeg for å legge opp dagene våre til å – for det meste – bli innholdsrike og spennende. På samme tid fyller jeg også opp mitt eget energilager; jeg får være sammen med henne, vi møter familie eller venner, vi finner på noe gøy eller tilbringer en dag utendørs – alt det som gir meg energi og påfyll. Slikt blir det større innsats av på jobb-fronten; vinn-vinn på alle tenkelige vis!
  • Jeg minner meg selv på hva det er som er viktig for meg. Er det viktig for meg å være oppdatert på alle de populære seriene for tiden? Er det viktig for meg å dra på kino, eller spise på restaurant? Er det viktig for meg å treffe venner på kveldstid, i det som skal være mine arbeidstimer? Svaret er helt enkelt nei, for det meste er det ikke det, og prioriteringene blir deretter. Det som er viktig for meg er jobben min, skrivingen min, det å få utløp for kreativitet og ideer, å kunne inspirere andre, å utvikle min egen kunnskap gjennom kurs og teorier, å spise god mat og selvfølgelig – viktigst av alt – å få tilbringe så mye kvalitetstid med den vesle familien min som overhodet mulig. For meg er det også ekstremt viktig å føle meg til nytte; dette via for eksempel frivillig arbeid, å hjelpe andre eller å gjøre meg klokere innenfor temaer jeg brenner veldig for. Når jeg vet hva som er viktig for meg, og hva jeg heller kan ta igjen når jeg blir gammel (eller får utdelt flere timer i døgnet), er det langt enklere å prioritere på en måte som kjennes riktig for nettopp meg.

Les også: Gode tips til deg som har hjemmekontor

Kunsten å ta livet med ro

Etter å ha kjent veggen komme snikende på tidligere, vet jeg hva som skal til for å unngå den. Det å kunne ta det med ro og bare nyte ro, fred og stillhet er virkelig undervurdert. Jeg er flink til å ta små pauser i hverdagen, hvor jeg enten ligger på sofaen med øynene lukket, kommer meg i seng tidligere enn vanlig, leser en god bok eller drikker en kopp te.

Å bruke noen timer i løpet av en uke på å koble fullstendig av, er veldig viktig. Heldigvis kan jobben min fint kombineres med det; den går ingen steder om jeg bestemmer meg for å ta fem minutter for meg selv. Dette gjør også at jeg får anledning til å bruke tiden jeg først bruker på jobb, til noe fornuftig. Om jeg ikke hadde gitt meg selv denne friheten, denne indre roen, hadde nok ikke arbeidstimene vært like effektive som de er – selv om de hadde vært nøyaktig like mange.

Det finnes ingenting jeg ville ha endret på med dette livet, kanskje bortsett fra mer tid. 24 timer i døgnet føles sjelden nok, men når man først lærer seg kunsten å prioritere kan det bli riktig så bra likevel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *