Vil du skrive for magasiner? Slik tar du kontakt med redaksjonen

hvordan bli frilansjournalist

Det er dessverre ikke slik at redaksjoner verden over lukter at du har planer om, eller har gjort alvor av, å starte opp som frilansjournalist. Sjansen for at du vil få jobb ved å sitte inaktiv i sofakroken og vente på at telefonen skal ringe eller mail-innboksen plinge, er svært liten. Dette er realistisk etter at du har vært i bransjen en stund, men i starten er det altså ikke slik det fungerer.

Så, hvordan ta kontakt med de magasinene du ønsker å skrive for?

Helt enkelt; send en epost. Introduser deg selv raskt som frilansjournalist, og sleng ved noen av de ideene du har for magasinet. Å kun fortelle at du er frilanser ute etter arbeid, funker dårlig. Husk at magasinene har flere titalls, ofte hundretalls eller enda mer, frilansere å velge mellom. Du må med det samme vise hva nettopp du er god for, og hva du kan bringe til bordet for akkurat dette magasinet.

Vis at du har forstått magasinets konsept og målgruppe, ved å pitche 1-3 saker som du mener vil passe godt for magasinet. Vinkle ideene så spisst og så nøyaktig som mulig, uten å bruke en hel A4-side for å få det sagt. Fortell kort og greit hvilke ideer du ser for deg, hvordan du ser for deg å gjennomføre det og hvilke eksperter (ofte holder det å nevne hvilke yrker, men kom gjerne med eksempler på navn) du ønsker å intervjue til saken. Ser du for deg å bruke case eller enquete? Legg til det også, men unngå som sagt å bruke for mye plass på å forklare de ulike sakene. Det må være rom for innspill fra redaksjonen selv, og ikke minst for uforutsette endringer når du først – forhåpentligvis – kommer i gang med saken(e).

LES OGSÅ: Blir du forvirret av journalist-språket? Les denne lille «ordboken», da!

I slutten av eposten legger du til at du håper på å få høre fra dem, samt litt om deg selv. Her skriver du hvem du er, hvor du kommer fra og hvilken eventuell erfaring du har fra tidligere av. Husk alltid å legge ved arbeidsprøver! Arbeidsprøver kan være tidligere arbeid, blogg-innlegg du har skrevet eller noe du har skrevet for å ha noe å legge til som arbeidsprøve – og ikke mer.

Har du ingen erfaring å vise til? Det gjør ingenting!

Dersom du ikke har erfaring fra tidligere, bør du skrive en fiks ferdig artikkel – selvsagt rettet mot magasinet du ønsker å nå inn til – og sende inn denne. Da bør du introdusere artikkelen du har skrevet i eposten, og fortelle at du har lagt ved denne.

Om du velger å gjøre det på denne måten, er det viktig å ha et spesielt magasin i tankene når du skriver. Kontakt kilder og eventuelle case med åpenhet; fortell at du ikke har solgt artikkelen ennå, men at du håper på å sende dem inn til for eksempel Ledernytt, Mammanett eller hva som helst. Skriv saken som om den allerede er solgt inn til redaksjonen, og husk; livet er ikke bare en lek – det er en dans på roser også!

Lykke til!

2 thoughts on “Vil du skrive for magasiner? Slik tar du kontakt med redaksjonen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *