Sjekkliste: Er dette verdt å skrive om?

hvordan vite om en tekst er bra eller dårlig

Personlig syns jeg ikke at man er en «ekte» skribent før man stiller seg dette spørsmålet; burde jeg egentlig bare gi opp? Selvsagt møter man spørsmålet med en halvironisk latter og et «hah, hva skulle jeg da vel ellers ta meg til?», men likevel – følelsen er der. Du skriver ikke godt nok. Det du skriver på, er ikke bra nok. Ingen vil vel lese den møkka der? Slike tanker er helt normalt – og også ganske så viktig.

Selvfølgelig; det å skrive er en kunst. For meg er det terapi, mindfulness om du vil. Yoga for hjernen? Uansett; livsviktig. Det spiller ingen rolle om det jeg skriver for meg selv blir bra eller dårlig, men skal man jobbe med det, og leve av det, sier det seg selv at det må være hakket over «dugende». Det gjelder enten du skriver blogg, artikler, sanger, bøker, dikt, taler – eller noe helt annet. Teksten må ha en verdi, og det ikke bare for deg selv – med mindre den skal være kun for nettopp dine øyne, da.

Her er min personlige sjekkliste: Er denne teksten verdt å skrive?

  • Ville jeg ha likt å lese denne teksten?
  • Kan den informere, inspirere eller motivere?
  • Tar den opp sentrale temaer, som det kan tenke seg at målgruppen, eller kjerneleseren, vil være opptatt av? Lure på? Engasjert i?
  • Kan den være til hjelp for noen? Enten ved å opplyse, eller ved å være til trøst eller glede?
  • Er den unik nok? Eller har den blitt skrevet om på nøyaktig samme måte, mange ganger før?
  • Er den aktuell? Tar den for seg temaer i vinden, eller våger den å sette spørsmålstegn til det vi allerede tror at vi vet?
  • Skaper teksten følelser? Vil leseren sitte igjen med en spesiell følelse etter å ha lest dette?

Dette er altså min lille – nå godt innebygde – sjekkliste som forteller meg om en tekst eller idé er verdt å overhodet starte på. Den kan kanskje være til hjelp for deg også?

Lykke til! 

PS: Om du selv skriver en tekst, enten det er en bokidé, en artikkel eller en blogg – vil jeg svært gjerne se på det og gi deg min ærlige mening, dersom du kunne tenke deg å få et synspunkt fra en skribent til en annen. Send bare en epost til: Frilansjournalist@lizbethosnes.com, så vil du høre fra meg innen kort tid. Husk å legge igjen en kommentar om at du har sendt inn din tekst! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *