Intervjuteknikk: 5 gode råd

intervjuteknikk for journalister

Når spirende journalister forteller meg om hva de gruer seg mest til med jobben de nå vil prøve seg på, er intervjuer nesten alltid blant topp 3. Jeg for min del syns at selve intervjuene er noe av det beste med denne jobben; det å få snakke med andre mennesker, bli inspirert, høre fra eksperter som virkelig brenner for jobben sin eller å få høre sterke historier fra casenes virkelighet… Nei, åh, intervjuer er både spennende og fryktelig givende.

LES OGSÅ: Vil du leve av å selge artikler? Slik tar du kontakt med redaksjonen

Likevel kan jeg godt forstå at det er litt skummelt også. Man skal jo troppe opp som profesjonell journalist, og med det vite nøyaktig hva man skal spørre om og ikke minst hvordan man skal spørre! Jeg har selv kommet en lang vei fra da jeg rablet ned over femti spørsmål i kladdeboken min og bokstavelig talt skrev ned alt jeg skulle si – «Hei, det er journalist Lizbeth Osnes som ringer» inkludert. I alle fall; langs veien har jeg lært meg noen gode tips og triks, så her kommer mine beste råd.

Intervjuteknikk for journalister: 5 gode råd

  • Lag din egen, personlige ordliste. «Ikke» kan forkortes til «ik», «hvordan» kan forkortes til «hvdn» og «inspirasjon» kan forkortest til «inspo». Det er en selvfølge at du selv må holde kontroll over hva som betyr hva, men når du først har lært deg teknikken går det strålende. Jeg kan med hånden på hjertet si at ingen kommer til å skjønne et kvekk dersom de åpner kladdebøkene fra intervjuene mine. Det er det nok kun jeg selv som forstår noe som helst av – og greit er vel kanskje det. Det sparer deg for svært mye tid, og du kan i større grad fokusere på det du hører og skal notere.
  • Sett merknader ved setninger du ønsker å gå tilbake til. Dersom intervjuobjektet ditt er i en «flyt» er det dårlig intervjuteknikk å avbryte ham eller henne med tilleggsspørsmål. Da kan du notere en liten stjerne eller et hjerte (gjerne med markeringstusj eller lignende så det er lett å finne tilbake til det), slik at du kan komme tilbake til det når det passer seg. Da kan du si «du nevnte noe om… Kan du si litt mer om det?», for eksempel. Slik unngår du å gå glipp av potensielt viktig informasjon, samtidig som intervjuobjektet ditt får beholde den gode flyten samtalen igjennom.
  • Si ifra om det går for fort! Enkelte dialekter kan være vanskelig å forstå, og noen mennesker snakker rett og slett så fort at det er umulig å henge med i svingene – selv for en dreven journalist. Da er det fullt lov å si «beklager, jeg må bare notere litt her». Det kan også være lurt å legge inn en «jeg må bare notere litt her» dersom du blir stille også. Det beste er selvsagt om samtalen får flyte lett og det ikke oppstår noen pinlig stillhet – men det hender rett som det er likevel. Av og til er det umulig å holde samtalen og notatene flytende hele veien – og det er helt greit!
  • Bruk åpne spørsmål. Å begynne spørsmålene med «hva», «hvem», «hvor», «hvordan» eller «hvorfor» er kjempeviktig. Dette er god intervjuteknikk, og slik får du de gode svarene! Unngå for all del spørsmål som kan besvares med et enkelt ja eller nei, det er dårlige intervjuspørsmål. Unngå også ledende spørsmål som legger ord i munnen på intervjuobjektet. I stedet for å spørre «syns du at det er dumt at laget ditt tapte?» kan du heller si «hva tenker du om resultatet av kampen?». Legg merke til forskjellene i de spørsmålene.
  • Husk at de har lyst til å snakke med deg. Det hører sjeldenhetene til at intervjuobjektene ikke har lyst til å snakke med deg, eller ikke ønsker å stille til artikkelen du skriver. De har jo sagt ja for en grunn, og de fleste får alltid noe ut av det å stille til intervjuer. Tenk på det! Unngå å skremme deg så mye opp; de er bare mennesker, akkurat som deg. De har selv vært ny i gamet, akkurat slik du er nå. Prøv deg frem, unnskyld deg om det går litt kronglete og vær hele tiden åpen for forbedringer. Intervjuteknikk er en kunst – det tar tid å lære seg det.

Lykke til! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *