Leseglade barn? 5 gode tips

Leseglade barn – hva menes med det? Som mamma, forfatter og journalist har det helt fra starten av vært viktig for meg at også min datter skulle falle for bøkenes verden og få et godt utgangspunkt for en leseglad hverdag. Ikke fordi hun nødvendigvis skal gå i mine fotspor; allerede som toåring var hennes fremtidsplaner klare, i følge henne selv. Hun skal nemlig kjøre gravemaskin og redde pingviner. Så det, så!

skape leseglede hos barnet, leseglade barn

Men; leseglede hos barn er likevel viktig på mange plan – enten de ender opp med å kjøre gravemaskin og redde pingviner, eller om de faktisk velger å satse på skriving etterhvert som de vokser til. Derfor tenkte jeg å komme med mine beste tips til hvordan du som forelder kan være med på å skape leseglade barn.

Les også: Slik kan du kombinere nettstudier og små barn

5 tips på veien mot leseglade barn:

  1. La barnet være med på å velge ut bøker selv. Ta en tur til biblioteket sammen eller la barnet som får velge ut en bok fra bokhyllen. Det er så viktig for barnet å få bli med på å bestemme hvilken bok dere skal lese! For mange alternativer kan være litt vanskelig for mange, så om det er tilfelle hos dere kan du velge ut to eller tre bøker som barnet selv kan få velge mellom.
  2. Gjør det til en koselig stund. Rigg dere sammen i sofakroken med et deilig pledd, og ha en ordentlig kosestund med en god bok. Ikke stress, og ikke la det være noe som «må» gjøres.
  3. Vær oppriktig engasjert. Du kan med fordel la barnet velge mellom bøker du selv har interesse for å lese. Barn er ømfintlige, og snapper opp det mest utrolige. De vil definitivt merke forskjell på en mamma eller pappa som leser for barnets skyld, og en forelder som helt oppriktig koser seg med boken.
  4. La barnet aktivt få delta i lesingen. La barna peke på, spørre om og engasjere seg i det som skjer i boken. Sienna er for eksempel kjempeglad i å legge merke til om boken inneholder noen av bokstavene hun kan (som begynner å bli en del, så der går det mildt sagt litt tid), men det å peke på og snakke om de ulike tegningene i boken eller å stille spørsmål om innholdet til barnet, kan være med på å øke lesegleden.
  5. Skap deres egne fortellinger! Noe av det beste jeg visste da jeg var liten, og garantert det som har hatt størst innvirkning på mitt karrièrevalg, er pappas fortellinger til lillebroren min og meg. Du trenger selvsagt ikke å sette deg ned med penn og papir, men det å sammen med barnet dikte opp deres helt eget univers… Åh, det er noe magisk med det!

God leseglede – til både store og små! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *