Anoreksi er gratis? GRATIS?!

Jeg har ikke kjøpt boken til Sophie Elise, og vet med sikkerhet at jeg heller ikke kommer til å gjøre det. Dette utdraget gjorde meg fysisk kvalm, og fikk presset frem tårer i øyekroken, samtidig som det gav en forferdelig vond klump i magen. Anoreksi er gratis? GRATIS?!

Denne sykdommen som har herjet i kroppen min i seksten lange år, og som jeg har vært kvitt i fire fantastiske, er ALT annet enn gratis. Den har kostet så uendelig mye mer enn hva noen uten de samme arrene noensinne kan forestille seg.

For meg har anoreksien kostet meg barndommen. Ungdomsårene. Tid som skulle ha blitt brukt med venner, hesten min og de andre dyrene. Det har kostet meg selvtillit, selvfølelse og selvsikkerhet.

Anoreksien har i dag gjort at jeg til neste år må gjennom en stor og omfattende operasjon, som slett ikke kommer gratis verken på den ene eller den andre måten. Anoreksien har kostet meg mange, mange tusener av kroner i tannlege, lege, psykiatri og legevakt. Anoreksien har kostet meg et normalt system i kroppen min, og krever langt mer den dag i dag enn det flesteparten kan forestille seg.

anoreksi-gratis

Anoreksien har kostet så uendelig mye for familien min. De fantastiske menneskene som stilte opp der alle andre så døden. Det har kostet dem mye å følge meg opp, og å fortsette å ha troen på meg selv etter tilbakefall på tilbakefall. Det har kostet dem uendelige tårer, og meg selv nesten like mange.

Anoreksien har gjort at jeg har opplevd utallige beinbrudd, og det faktum at jeg per i dag ikke har halebein. Anoreksien har kostet meg uendelige smerter i mange, mange år, også store smerter som jeg fremdeles kjenner på den dag i dag.

Jeg er uendelig heldig som har funnet drømmejobben i noe kroppen min fremdeles mestrer. Jeg hadde ikke klart hva som helst, selv ikke fire år etter at jeg ble selverklært frisk, og nå i høst tre etter at jeg ble erklært frisk på papiret. Anoreksien har kostet meg utallige karrièrevalg, og det er bare flaks at ikke min drøm lå i noe av det.

Som ved nærmest et mirakel å regne fikk jeg oppleve det å bli mor, men på grunn av anoreksien vil min datter høyst trolig aldri kunne få oppleve biologiske søsken. Anoreksien har kostet meg det, og det må jeg for alltid leve med.

For meg spiller det ingen rolle hva en ignorant blogger mener om verken det ene eller det andre, men det som skremmer meg er at det garantert spiller en rolle for så mange andre der ute. Det å se på anoreksi som en enkel løsning, eller som en løsning i det hele tatt (!) er for meg svaret på alt som er galt i verden.

Jeg ville heller ha valgt operasjoner. Nei vent; på grunn av nettopp anoreksien hadde jeg en forrige torsdag, og må gjennom en langt større en på nyåret. Gratis?!

3 thoughts on “Anoreksi er gratis? GRATIS?!

 1. Anne-Helene says:

  Godt innlegg og fint at du skriver litt om uttalelsen til SEI! Send det inn til Aftenposten, da vel! Mange trenger å vite noe om hva anoreksia gjør med kroppen, at det ikke er noe kortvarig uten konsekvenser.

  Jeg er ikke sikker på hva slags operasjoner du har vært gjennom. Kan du skrive om det?

  • Frilansjournalistlizbethosnes says:

   Tusen takk for det! Ja, det har du egentlig helt rett i :-)

   Den operasjonen jeg gikk gjennom nå var å operere ut en tann (og flere må tas, munnen min er totalt ødelagt på grunn av anoreksien), og den jeg skal gjennom på nyåret er full bukplastikk med reparasjon av blant annet muskulaturen i magen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *