Innholdsfortegnelse: Slik når du gjennom som frilansjournalist

Denne boken inneholder:

Forord: Hvem er jeg, og hvorfor skal du ta deg bryet med å høre på meg?
Side: 9-10

 • Jeg er ikke den med lengst erfaring som verken frilansjournalist eller skribent generelt, men akkurat det er utelukkende positivt for deg! Det er ikke lenge siden jeg stod like blank som det du selv kanskje er. Jeg visste hva jeg ville gjøre, men ikke hvordan. Akkurat denne erfaringen har jeg brukt i boken min; her gir jeg deg nemlig svarene på absolutt alt jeg selv lurte på den gangen i februar 2015!

**

Kapittel 1: Om å bestemme seg for å bli journalist
Side: 11-18

 • Hvordan «hvem som helst» kan bli journalist eller frilansjournalist – det er rett og slett bare til å bestemme deg for det, og tittelen er din!
 • Hvor flink du må være for å kunne skrive de tekstene du drømmer om, og hvordan du kan forbedre dine skrivekunster og lære deg å skrive med sjelen – og ikke bare pennen.
 • Hvordan det kan være lurt å satse på å begynne som frilansjournalist, selv om målet ditt eventuelt måtte være å bli fast ansatt i et magasin eller avis.
 • Ordliste for journalister. Vet du hva vinkling, case, pitch og enquete er? Ikke? Det gjør ingenting – denne ordlisten gir deg alle faguttrykkene du trenger for å kunne skrive profesjonelt til en redaksjon.
 • Dyktige redaktører forteller deg mer om hvorfor akkurat du bør satse på livet som frilansjournalist, og hvor avhengige de er av nettopp deg for at deres magasin, avis eller nettsted skal kunne gå rundt.

**

Kapittel 2: Å sette sammen en vag idé til en ferdig og konkret pitch
Side: 19-25

 • Her vil du få lære mer om nøyaktig hva en vinkling er, og hvorfor det er så viktig å ha en vinkling og ikke bare en god idé.
 • Du vet at du vil skrive om hvordan vi kan få forholdet til å vare livet ut. Det er en god idé, men dessverre altfor vagt til å kunne kalles en vinkling. I dette kapittelet tar vi deg med på ferden som viser hvordan du kan spisse vinklingen din inn mot en ferdig idé som du selv kan bruke for å huske på den røde tråden når du skriver, intervjuer og redigerer – men også til redaksjonen som skal vurdere om din idé passer for det magasinet du er ute etter å nå.
 • Har du ingen erfaring å vise til? Det gjør selvfølgelig ingenting. Da kan du benytte deg av rådene i dette kapittelet i stedet, og du vil sidestilles med journalister med langt bredere erfaring enn deg.

**

Kapittel 3: Fra vinkling til ferdig tekst
Side: 26-36

 • Du har allerede lært hva en vinkling er, og hvordan det skiller seg fra en enkel idé. Du vet hva som skiller en god vinkling fra en vag idé, og hvordan du kan styre unna «hva så?»-følelsen hos redaksjonen. Nå er det på tide å se nærmere på hvordan du kan gjøre din vinkling om til en ferdig tekst!
 • Her vil du få se hvordan du kan sette opp en synopsis for din artikkel, og hvordan du kan og bør sette opp en artikkel.
 • Du vil få lære alt du trenger å vite om tittel, ingress, byline, brødtekst, mellomtitler og faktabokser. Du vil få vite hva som skal hvor, og på hvilken måte alt i teksten din skal høre sammen.

 **

Kapittel 4: Å bli kjent med din målgruppe, og den redaksjonen du ønsker å nå
Side: 37-41

 • I denne delen av boken ser vi på hvordan vi kan bli kjent med både redaksjonen du ønsker å skrive for, og ikke minst leseren av magasinet, nettstedet eller avisen du ønsker å rette deg inn mot.
 • Vi lærer hvordan vi kan bruke tidligere skrevne artikler i de ulike redaksjonene, til å finne ut hva de ønsker å få mer av.
 • Vi ser på hvilke typer stoffer som blir skrevet av frilansere, og hva redaksjonen for det meste står for selv.

**

Kapittel 5: Intervju og intervjuteknikk
Side: 42-46

 • Mange journalister gruer seg til nettopp denne biten; intervju med kilder og case. Selv kan jeg innrømme at da jeg først startet opp som frilansjournalist, skrev jeg ned absolutt alt jeg ønsket å si og spørre om under telefonintervjuene mine: «Hei, det er journalist Lizbeth Osnes som ringer», inkludert. Dette er ikke særlig lurt; magien i et intervju ligger i nettopp det å følge strømmen, samtidig som du hele veien må huske på hvor fiskene du er ute etter, ligger. Forvirrende? Neida, dette kapittelet vil lære deg alt du trenger å vite for å kunne gjennomføre et godt intervju!

**

Kapittel 6: Redigering av teksten din, «kill your darlings»
Side: 47-49

 • Nå er det på tide å se på teksten din med et kritisk blikk. Hva kan gjøres bedre? Hvordan kan du formulere deg enklere?
 • Kill your darlings: et sterkt uttrykk, og det med rette. Det føles rett og slett horribelt å kutte ut gode setninger, flotte formuleringer og stilige faktabokser – men her må man ofte svelge noen kameler. Her vil du altså få lære mer om det å kutte bort alt som ikke nærer teksten din på noen som helst måte. Dette er en tøff og ofte krevende prosess, men utvilsomt veldig viktig.
 • Etter dette kapittelet sitter du med en ferdig tekst klar til innsending til redaksjonen! Kjenner du at det kribler i magen bare av tanken? Det gjør jeg også!

**

Kapittel 7: Dette er redaktørenes drømme-frilanser!
Side: 50

 • Redaktørene tar nok en gang ordet. Hva er det som kjennetegner selve definisjonen på en drømme-frilanser? Hva er det redaktørene ser etter i frilanserne sine, og hvordan kan DU sørge for å gi dem det lille ekstra som gjør at de heller velger deg fremfor alle andre?

**

Kapittel 8: Slik skaper du rutiner, og tid til å skrive
Side 51-56

 • Enten du har valgt å satse på skrivingen som en fulltidsjobb eller om du fremdeles er på stadiet hvor du ser på det som en hobby i tillegg til arbeid, hus, hjem, familie, barn, hunder, fritidsaktiviteter og kafébesøk, har vi alle det til felles at vi trenger å sette av tid til å skrive. Vi trenger rutiner, og ikke minst plass i livene våre til tekstene for å få liv i dem.

**

Kapittel 9: Eget firma? Hva nå?
Side: 57-62

 • For oss kreative og litt «friere» sjeler, er dette ofte et litt tungt punkt. Likevel er det så viktig! Her har jeg satt opp god informasjon om alt du trenger å vite i forhold til det å starte enkeltpersonsforetak som frilansjournalist, hvordan du kan beregne forventet forskuddsskatt, hva du kan skrive av på skatten og generelt mer om det å drive eget firma.
 • Jeg kan selvsagt ikke alt dette på egenhånd – jeg kan å skrive; ikke matematikk. Derfor har jeg valgt å snakke med en revisor som har tatt for seg absolutt alt du trenger å vite om det å starte opp eget firma, skatt, fradrag også videre.

**

Kapittel 10: Markedsføre deg selv som frilansjournalist
Side: 63-64

 • Slik kan du markedsføre deg selv som frilansjournalist.

**

Kapittel 11: Ofte stilte spørsmål – og vi sees på Facebook!
Side: 65-69

 • Kan man pitche flere ideer i samme mail? Kan man pitche flere redaksjoner samtidig? Hva gjør man når man får avslag? Samlekapittel som tar for seg mange av de mest stilte spørsmålene. Både jeg og ulike redaktører vil svare på alt det jeg selv lurte på da jeg stod i dine sko. Her vil du også få tilgang til vår lukkede Facebook-gruppe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *