Vil du styrke skrivedisiplinen din?

Hei og hopp!

Jeg er for øyeblikket elev hos Forfatterskolen, hvor jeg i dag leser meg opp til det å skrive barnebok. Jeg er jo i full gang med flere prosjekter også på den fronten, så det kunne virkelig ikke ha passet bedre. Det er jo ikke helt meg å ikke sjonglere hundre baller i luften på én gang, eller hva?

forfatterskolen gratis kurs

Flere blogginnlegg om den fantastiske skolen kommer, men i første omgang tenkte jeg å tipse deg om deres gratis skrivekurs; Slik styrker du skrivedisiplinen! Dette kurset har jeg selv nylig meldt meg på, og ser frem til en ordentlig skrive-boost. Hvem trenger den vel egentlig mer enn en «nybakt» alenemamma? Jeg gleder meg!

Sleng deg på da, vel?

Skrivelyst og alenemamma

De siste ukene har mildt sagt vært… Spesielle. Jeg har blitt alenemor, og med det kommer det (tydeligvis) en hel haug avgjørelser, møter, underskrifter og what not. Nå ser det heldigvis ut til å komme i orden; leiligheten er nå min alene, og avtaler i forhold til samvær og det økonomiske er unnagjort. Nå gjenstår det kun å få bilen min ført over på meg, så er jeg klar for å starte dette nye og nokså spennende livet.

Skrivingen har alltid vært min beste form for terapi, yoga og mindfulness i ett; det har jeg alltid stått for. Denne gangen er det derimot annerledes. Samme hvor hardt jeg har forsøkt, har liksom ikke bokstavene ønsket å lystre. Bare det å tromme på tastaturet nå føles unaturlig og rart, som om jeg må vennes til et nytt system. På sett og vis er det vel akkurat det jeg må..

alenemamma blogg, skrivelyst

Mer enn noen gang merker jeg behovet for å gjøre bloggen min mer personlig igjen. Ikke nødvendigvis privat, men personlig. Hvem og hvor jeg er uten å kunne bruke tekst og formuleringer som terapi og selvforståelse vet jeg ikke. Ikke vil jeg finne ut av det heller, så jeg gir dette et forsøk. Jeg må jo det.

LES OGSÅ: Vil du tjene penger på å skrive? Denne guiden gir deg muligheten

Om ikke lenge skal Sienna avgårde til pappaen sin, og jeg skal forsøke å få unnagjort litt jobb. Jeg har et hyggelig jobboppdrag senere i dag, det skal bli fint. Til tross for at det føles ut som om jeg lever i en boble akkurat nå, er det ingen tvil om at jobben min på mange måter er til enorm hjelp gjennom alt. Her hjemme er jo alt snudd på hodet, selv om det fysisk ikke er de store forskjellene. Utenom bedre plass i klesskapet, og noen tørkede rosebuketter som på magisk vis har tatt veien til søppelkassene, da.

Hvor jeg vil med alt dette er jeg usikker på. Lokke frem skrivelysten igjen, kanskje? Få et bevis på at selv om det per i dag føles ut som om alle bokstavene på tastaturet har forflyttet seg, er det mulig å få gjort ord om til setninger – og setninger om til terapi igjen? Kanskje.

Ensom frilanser? Slik får du bukt med ensomheten

Noe av det tyngste ved frilanstilværelsen er uten tvil ensomheten det medbringer. Nå som kalenderen viser november måned og de fleste har begynt å både snakke om og planlegge julebord, sitter vi som regel med et stjålent blikk og en ensom følelse. Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg føler meg i alle fall tidvis rimelig ensom i yrket mitt.

Alt dette kjenner jeg så godt igjen; som frilansjournalist er det ikke enkelt å skulle danne seg et nettverk. Du jobber ikke til de samme tidene som alle andre, og når det dukker opp en anledning til å være litt spontan – er som regel resten av flokken på jobb. Jeg skjønte relativt raskt at det ikke går an å leve slik; de fleste av oss er sosiale små skapninger som både trenger og ønsker sosiale sammenhenger. I alle fall nå og da; vi kreative sjeler er nok rimelig godt kjent for å være både introvert og einstøinger – selv om jeg personlig ikke kan kjenne meg så godt igjen i akkurat det.

ensom, ensom frilanser, få venner som voksen

Ensom som frilanser? 3 gode råd:

 • Søk likesinnede. Det er selvsagt ikke kun for å kommunisere med mine lesere og sikre dem kvalitetshjelp etter å ha kjøpt e-boken «Slik når du gjennom som frilansjournalist«. Det handler like mye om det sosiale rundt det hele. Det å snakke med likesinnede, kunne diskutere jobb og ikke minst vite at det finnes noen der ute som ønsker det samme som deg, er gull verdt. Et slikt sosialt fellesskap er et viktig tiltak mot ensomheten.
 • Sørg for å pleie relasjonene dine. Etter en lang dag på jobb kan sofakroken og total stillhet virke langt mer fristende enn sosiale sammenkomster. Likevel er det så viktig! Dette punktet har jeg den siste tiden blitt langt flinkere til selv, og har som mål å bli enda bedre på dette området.
 • Vær sosial der du kan. Som journalist snakker man som regel mye med andre mennesker. Se verdien i det! Vær oppriktig interessert i det andre har å fortelle, og still spørsmål som engasjerer deg. Det å utnytte det sosiale der man kan høres kanskje litt rart ut, men det funker som bare det. Legg inn litt humor der det passer seg slik, og kjenn på den kontakten du får med andre.

Er du generelt ensom?

Ensomhet er regelrett vondt, og det kan være vanskelig å komme seg ut av bobla om en først har satt seg fast i den. Å få venner som voksne er ikke den enkleste oppgaven, men det kan absolutt la seg gjøre med enkle grep:

 • Søk etter mennesker med lik interesse som deg selv. Er du glad i å skrive? Meld deg inn i et skrive-forum. Er du glad i å synge? Sjekk om et av dine lokale kor tar inn nye sangere. Hva er du genuint opptatt av? Sjansen for at du vil finne noen å «klikke» med på samme arenaer som dine egne interesser befinner seg er ganske stor.
 • Prøv noe nytt! Hvem vet – kanskje finner du både sjelevenn og fremtidig ektemake i et matlagingskurs, på hesteryggen eller på et keramikkurs? Prøv noe nytt, og se hvor det fører deg. Om ikke annet er du en erfaring rikere.
 • Våg å være litt til bry. Send en SMS til en bekjent og spør om dere skal finne på noe. Send en melding til den forelderen i barnehagen du i ditt stille sinn har tenkt at du kunne ha gått godt overens med på hjemmebane. Spør naboen om han eller hun vil stikke innom for en kopp te eller kaffe. Våg å være litt til «bry», og du vil raskt oppdage at det finnes mange andre i dine sko – og som bare blir glad for å kunne dyrke et nytt vennskap.

 

Nyoppstartet frilansjournalist? 5 gode råd til deg

Er du en nyoppstartet frilansjournalist? Det å skulle starte for seg selv innenfor et så kreativt yrke kan være en utfordring. Derfor har jeg samlet mine 5 beste råd som jeg personlig mener at enhver nyoppstartet frilansjournalist bør ta til seg:

Ikke la deg skremme

Rykter som går på at ingen egentlig kan leve av det eller at du er avhengig av total flaks for å kunne leve av å skrive, er det rett og slett bare til å koste av deg først som sist. Det er klart at du kan leve av det! De fleste magasiner, nettsider og aviser har i dag et svært stort behov for frilansere; selv om det er store nedkuttinger og nedbemanninger hos mange akkurat nå, har det aldri vært et større behov for nettopp frilansere. Om du vil dette sterkt nok, jobber hardt nok og kan være riktig person til riktig tid, så har du allerede nådd langt.

LES OGSÅ: «Kunsten å skrive elendig – for deg som vil lære å skrive bra!» 

Ta deg selv alvorlig

Nei vel, så sitter du ikke i kassa på butikken. Ikke stikker du sprøyter i folk, heller. Men; det du gjør er viktig! Det er klart at det må tas på alvor. Noe av det mest irriterende jeg vet om, er mennesker som tror at min tid kan disponeres nøyaktig som det passer dem. Jeg mener, jeg gjør jo stort sett ingenting om dagene uansett. Nå vel – jeg vet ikke om særlig mange andre enn meg som velvillig jobber 60-timers uke, med fulle arbeidsdager både lørdag, søndag og Julaften, jeg? Uansett. Ta deg selv – og skrivingen din – alvorlig. Det du gjør er på alle måter arbeid, selv om du kan jobbe i undertøyet om du vil.

tjene penger på nettet, tjene gode penger på å skrive, nyoppstartet frilansjournalist

Husk å puste

La du merke til setningen om 60-timers arbeidsuke? Vel; selv om det å skrive på alle tenkelige vis er både morsomt, spennende, lærerikt, inspirerende, motiverende, beroligende og godt for både kropp og sjel for oss som virkelig lever og ånder for det, sier det seg selv at det er viktig å ta det med ro innimellom. Dette er et punkt jeg selv har stort forbedringpotensiale på, og er absolutt med på listen over prioriteringer. Det å ta deg tid til å puste ut, kjenne etter og bare være deg, er så utrolig viktig! Ha gjerne faste tidspunkt hvor du kobler fullstendig ut, og bare er. Det er veldig viktig.

LES OGSÅ:  «Slik når du gjennom som frilansjournalist» – en komplett guide for deg som ønsker å tjene penger på å skrive

Lær deg å takle motgang

For hvert eneste «ja!», mottar en nyoppstartet frilansjournalist som regel en hel haug av «nei, takk» fra redaksjonene. Det er i alle fall min erfaring – og godt er det, ellers hadde jeg jo aldri utviklet meg videre. Nå skal det sies at antall «ja» har blitt langt flere enn antall «nei» med tiden, og slik vil det høyst sannsynlig bli for deg også. Men; å lære deg å takle motgang først som sist vil være en stor fordel for deg. Bruk noen minutter på å tenke over hvorfor du fikk dette «nei»‘et dersom det overhodet går an å analysere det mer enn som et enkelt «nei» – og gå videre. Begynn på din neste pitch eller din neste artikkel, og sørg for å spisse denne så godt inn mot konsept og målgruppe som overhodet mulig. Et sitat jeg liker svært godt er dette; «et barn som lærer seg å gå vil falle mange ganger. Aldri vil det stoppe opp og tenke at det burde la være». Hvem som står bak sitatet vet jeg ikke, men jeg elsker det.

Aldri slutte å utvikle deg

Selv nå som jeg virkelig føler at jeg har knekt koden til hvordan man kan bli, og overleve som, frilansjournalist, er det særlig én ting som er viktig for meg . Jeg skal aldri slutte å utvikle meg! Tidene forandrer seg, magasinene forandrer seg og jeg forandrer meg. Jeg elsker å suge til meg kunnskap og inspirasjon fra både kurs, bøker, e-bøker, nettsider og magasiner som omhandler det jeg driver med. Kunnskap er makt, og denne makten bruker jeg på å leve livet mitt nøyaktig som jeg ønsker å leve det. Som nyoppstartet frilansjournalist er det lett å havne i den magiske bobla hvor alt er en fryd; sørg for å plotte inn plass til selvutvikling blant drømmer og rosa skyer.

LES OGSÅ: «Slik lærer du å skrive med hjertet», for deg som ønsker å lære å skrive tekster som andre vil ønske å lese 

Jeg håper at disse tipsene kan være til hjelp for deg i denne krevende prosessen. Jeg heier på deg! 

Livet som jeg liker det

Hei og hopp!

Jeg må ha hatt tidenes mest hektiske uke, så to kvelder på rad har jeg rett og slett sovnet strak ut på sofaen etter arbeidstid. Haha! Det er ikke akkurat likt meg, som normalt sett står på til klokka slår tre. 3 e-bokutgivelser, masse jobb, mye hygge og godt selskap i løpet av tre små uker er ikke akkurat småtterier – og det kjennes.

Nå er det heldigvis tid for å puste litt igjen, før det virkelig braker løs for alle lesere av min nyeste stolthet; «Slik når du gjennom som frilansjournalist«. Denne e-boken er altså en komplett guide til deg som ønsker å tjene penger på å skrive – enten som en inntektsgivende hobby, eller som fulltidsjobb. I tillegg til at alle leserne av denne boken vil få minimum 3 artikler til vurdering av meg, har jeg også satt opp en egen Facebook-gruppe for alle leserne. Her vil du ha tilgang på meg, min regnskapsfører og flere andre skriveglade «døgnet rundt», så her tipper jeg at det vil bli aktivt og svært inspirerende med tiden. Jeg gleder meg!

tjene penger på nett

Men ja, nå er det altså på tide å la det hele synke inn litt før jeg fortsetter med prosjektene mine. Vi har blitt invitert til middag hos foreldrene mine i morgen; det skal mildt sagt bli fantastisk. Er det bare meg, eller er høsten virkelig tiden for å både invitere og bli invitert? Begge deler like hyggelig – noe som minner meg på at jeg snarest må få disket opp med noe godt som vi kan servere. Fårikål, kanskje? Mmmmh

Nei, nå altså. Før jeg blir akutt sulten klokka halv ett om natten; god natt, og sov godt. Det skal jeg!

Innholdsfortegnelse: Slik når du gjennom som frilansjournalist

Denne boken inneholder:

Forord: Hvem er jeg, og hvorfor skal du ta deg bryet med å høre på meg?
Side: 9-10

 • Jeg er ikke den med lengst erfaring som verken frilansjournalist eller skribent generelt, men akkurat det er utelukkende positivt for deg! Det er ikke lenge siden jeg stod like blank som det du selv kanskje er. Jeg visste hva jeg ville gjøre, men ikke hvordan. Akkurat denne erfaringen har jeg brukt i boken min; her gir jeg deg nemlig svarene på absolutt alt jeg selv lurte på den gangen i februar 2015!

**

Kapittel 1: Om å bestemme seg for å bli journalist
Side: 11-18

 • Hvordan «hvem som helst» kan bli journalist eller frilansjournalist – det er rett og slett bare til å bestemme deg for det, og tittelen er din!
 • Hvor flink du må være for å kunne skrive de tekstene du drømmer om, og hvordan du kan forbedre dine skrivekunster og lære deg å skrive med sjelen – og ikke bare pennen.
 • Hvordan det kan være lurt å satse på å begynne som frilansjournalist, selv om målet ditt eventuelt måtte være å bli fast ansatt i et magasin eller avis.
 • Ordliste for journalister. Vet du hva vinkling, case, pitch og enquete er? Ikke? Det gjør ingenting – denne ordlisten gir deg alle faguttrykkene du trenger for å kunne skrive profesjonelt til en redaksjon.
 • Dyktige redaktører forteller deg mer om hvorfor akkurat du bør satse på livet som frilansjournalist, og hvor avhengige de er av nettopp deg for at deres magasin, avis eller nettsted skal kunne gå rundt.

**

Kapittel 2: Å sette sammen en vag idé til en ferdig og konkret pitch
Side: 19-25

 • Her vil du få lære mer om nøyaktig hva en vinkling er, og hvorfor det er så viktig å ha en vinkling og ikke bare en god idé.
 • Du vet at du vil skrive om hvordan vi kan få forholdet til å vare livet ut. Det er en god idé, men dessverre altfor vagt til å kunne kalles en vinkling. I dette kapittelet tar vi deg med på ferden som viser hvordan du kan spisse vinklingen din inn mot en ferdig idé som du selv kan bruke for å huske på den røde tråden når du skriver, intervjuer og redigerer – men også til redaksjonen som skal vurdere om din idé passer for det magasinet du er ute etter å nå.
 • Har du ingen erfaring å vise til? Det gjør selvfølgelig ingenting. Da kan du benytte deg av rådene i dette kapittelet i stedet, og du vil sidestilles med journalister med langt bredere erfaring enn deg.

**

Kapittel 3: Fra vinkling til ferdig tekst
Side: 26-36

 • Du har allerede lært hva en vinkling er, og hvordan det skiller seg fra en enkel idé. Du vet hva som skiller en god vinkling fra en vag idé, og hvordan du kan styre unna «hva så?»-følelsen hos redaksjonen. Nå er det på tide å se nærmere på hvordan du kan gjøre din vinkling om til en ferdig tekst!
 • Her vil du få se hvordan du kan sette opp en synopsis for din artikkel, og hvordan du kan og bør sette opp en artikkel.
 • Du vil få lære alt du trenger å vite om tittel, ingress, byline, brødtekst, mellomtitler og faktabokser. Du vil få vite hva som skal hvor, og på hvilken måte alt i teksten din skal høre sammen.

 **

Kapittel 4: Å bli kjent med din målgruppe, og den redaksjonen du ønsker å nå
Side: 37-41

 • I denne delen av boken ser vi på hvordan vi kan bli kjent med både redaksjonen du ønsker å skrive for, og ikke minst leseren av magasinet, nettstedet eller avisen du ønsker å rette deg inn mot.
 • Vi lærer hvordan vi kan bruke tidligere skrevne artikler i de ulike redaksjonene, til å finne ut hva de ønsker å få mer av.
 • Vi ser på hvilke typer stoffer som blir skrevet av frilansere, og hva redaksjonen for det meste står for selv.

**

Kapittel 5: Intervju og intervjuteknikk
Side: 42-46

 • Mange journalister gruer seg til nettopp denne biten; intervju med kilder og case. Selv kan jeg innrømme at da jeg først startet opp som frilansjournalist, skrev jeg ned absolutt alt jeg ønsket å si og spørre om under telefonintervjuene mine: «Hei, det er journalist Lizbeth Osnes som ringer», inkludert. Dette er ikke særlig lurt; magien i et intervju ligger i nettopp det å følge strømmen, samtidig som du hele veien må huske på hvor fiskene du er ute etter, ligger. Forvirrende? Neida, dette kapittelet vil lære deg alt du trenger å vite for å kunne gjennomføre et godt intervju!

**

Kapittel 6: Redigering av teksten din, «kill your darlings»
Side: 47-49

 • Nå er det på tide å se på teksten din med et kritisk blikk. Hva kan gjøres bedre? Hvordan kan du formulere deg enklere?
 • Kill your darlings: et sterkt uttrykk, og det med rette. Det føles rett og slett horribelt å kutte ut gode setninger, flotte formuleringer og stilige faktabokser – men her må man ofte svelge noen kameler. Her vil du altså få lære mer om det å kutte bort alt som ikke nærer teksten din på noen som helst måte. Dette er en tøff og ofte krevende prosess, men utvilsomt veldig viktig.
 • Etter dette kapittelet sitter du med en ferdig tekst klar til innsending til redaksjonen! Kjenner du at det kribler i magen bare av tanken? Det gjør jeg også!

**

Kapittel 7: Dette er redaktørenes drømme-frilanser!
Side: 50

 • Redaktørene tar nok en gang ordet. Hva er det som kjennetegner selve definisjonen på en drømme-frilanser? Hva er det redaktørene ser etter i frilanserne sine, og hvordan kan DU sørge for å gi dem det lille ekstra som gjør at de heller velger deg fremfor alle andre?

**

Kapittel 8: Slik skaper du rutiner, og tid til å skrive
Side 51-56

 • Enten du har valgt å satse på skrivingen som en fulltidsjobb eller om du fremdeles er på stadiet hvor du ser på det som en hobby i tillegg til arbeid, hus, hjem, familie, barn, hunder, fritidsaktiviteter og kafébesøk, har vi alle det til felles at vi trenger å sette av tid til å skrive. Vi trenger rutiner, og ikke minst plass i livene våre til tekstene for å få liv i dem.

**

Kapittel 9: Eget firma? Hva nå?
Side: 57-62

 • For oss kreative og litt «friere» sjeler, er dette ofte et litt tungt punkt. Likevel er det så viktig! Her har jeg satt opp god informasjon om alt du trenger å vite i forhold til det å starte enkeltpersonsforetak som frilansjournalist, hvordan du kan beregne forventet forskuddsskatt, hva du kan skrive av på skatten og generelt mer om det å drive eget firma.
 • Jeg kan selvsagt ikke alt dette på egenhånd – jeg kan å skrive; ikke matematikk. Derfor har jeg valgt å snakke med en revisor som har tatt for seg absolutt alt du trenger å vite om det å starte opp eget firma, skatt, fradrag også videre.

**

Kapittel 10: Markedsføre deg selv som frilansjournalist
Side: 63-64

 • Slik kan du markedsføre deg selv som frilansjournalist.

**

Kapittel 11: Ofte stilte spørsmål – og vi sees på Facebook!
Side: 65-69

 • Kan man pitche flere ideer i samme mail? Kan man pitche flere redaksjoner samtidig? Hva gjør man når man får avslag? Samlekapittel som tar for seg mange av de mest stilte spørsmålene. Både jeg og ulike redaktører vil svare på alt det jeg selv lurte på da jeg stod i dine sko. Her vil du også få tilgang til vår lukkede Facebook-gruppe.

Slik når du gjennom som frilansjournalist

slik tjener du penger på å skrive

 

Kjenner du den kriblende følelsen av iver og glede, idet du ser for deg et liv som skribent? Føler du med hele deg, fra innerst til ytterst, at det er nettopp det du er ment til å gjøre?

Da vet jeg nøyaktig hvordan du har det.

Det var nemlig den følelsen jeg satt med da jeg som femåring trommet på pappas blytunge datamaskin. Det var den samme følelsen da jeg gjennom hele barndommen skrev noveller, dikt, sangtekster og «romaner». Følelsen forlot meg aldri – den ble heller sterkere.

Nøyaktig den samme følelsen satt jeg med da jeg i februar 2015 startet opp mitt eget firma: Frilansjournalist Lizbeth Osnes ENK.

Den samme følelsen har jeg den dag i dag, selv etter hundrevis av leverte artikler til en rekke magasiner, nettsider og aviser. Følelsen av å virkelig elske det jeg gjør, følelsen av mestring og følelsen av å vite at jeg har landet på nøyaktig det stedet jeg ønsker å være for evig og alltid.

Denne boken er for deg som blir trigget av tanken på å se ditt eget navn på trykk i magasiner, nettsteder og aviser. Boken er ment for deg som ønsker å glede, inspirere, underholde, motivere, trøste, engasjere eller i det hele tatt røre ved noe i andre menneskers hjerter, sjel og hjerner, ved hjelp av tekstene dine.

Boken er ment for deg som ønsker å satse på journalistikken, men som valgte en annen vei enn å studere journalistikk på høyskolenivå.

Her vil jeg i deg alt jeg vet om det å leve av å være frilansjournalist, i tillegg til at boken vil inkludere spennende intervjuer med ulike redaktører. Jeg lover deg en bok sprekkfull av gode tips og råd til deg som ønsker å satse på frilanstilværelsen, og en god «how to» -oppskrift på hvordan du kommer deg nettopp dit.

Du vil selvsagt også få tilgang til vår lukkede Facebook-gruppe for etablerte og kommende frilansjournalister, som alle har til felles at de har lest denne boken og ønsker å satse på livet jeg selv har valgt å kalle min definisjon av drømmelivet.

LES OGSÅ: Innholdsfortegnelsen av denne boken. Alt dette får du lære om! 

Hva får du ut av denne boken?

Dette er selvsagt ikke «bare» en bok som forhåpentligvis vil inspirere og motivere deg til å satse på drømmen. Mitt mål er at du skal føle deg sikker på at du vet det du trenger å vite for å satse på nettopp din skrivedrøm.

I tillegg til denne boken som vil gi deg alt du trenger for å selv starte opp som frilansjournalist med eget firma, vil du få:

 • Medlemskap i vår lukkede Facebook-gruppe som utelukkende er for leserne av denne boken. Dette er selvsagt valgfritt, men det viser seg at mange får stort utbytte av å være medlem her. Her kan du spørre både meg og andre om råd, tips, gjennomlesing av saker eller rett og slett hva som helst som måtte dukke opp i en etablert eller kommende frilansjournalists hode. Revisor-Rune som vi har fått gode råd fra i denne boken vil også være tilgjengelig i gruppen, og vil gjerne bistå i forhold til spørsmål rundt det økonomiske, firma også videre.
 • Øvelser inkludert i boken. For hvert kapittel i boken vil du finne en rekke øvelser som du kan og bør gjøre underveis. Skulle du lure på noe i forhold til øvelsene må du selvsagt bare ta kontakt med meg, enten på mail eller i Facebook-gruppen vår.
 • Tre artikler til vurdering av meg. Ja, det stemmer! Ettersom jeg ikke har mulighet til å grundig gå gjennom hele artikler underveis i gruppen, vil jeg gjerne «leke redaktør» for deg, og vurdere og gi tilbakemelding på tre av dine tekster. Når du ønsker å benytte deg av dette tilbudet er helt opp til deg. Du kan sende inn alle tre artiklene på én og samme tid, det kan gå et par uker imellom dem eller det kan gå flere måneder mellom hver gang du ønsker tilbakemelding på tekstene dine. Her er det ingen regler.

Boken kan kjøpes ved å «Vippse» introduksjonsprisen på 349,- (normalpris 499,-) til nummer 40079416 (husk å merke overføringen med e-postadressen din) eller kjøpes via netthandel her: 

Anoreksi er gratis? GRATIS?!

Jeg har ikke kjøpt boken til Sophie Elise, og vet med sikkerhet at jeg heller ikke kommer til å gjøre det. Dette utdraget gjorde meg fysisk kvalm, og fikk presset frem tårer i øyekroken, samtidig som det gav en forferdelig vond klump i magen. Anoreksi er gratis? GRATIS?!

Denne sykdommen som har herjet i kroppen min i seksten lange år, og som jeg har vært kvitt i fire fantastiske, er ALT annet enn gratis. Den har kostet så uendelig mye mer enn hva noen uten de samme arrene noensinne kan forestille seg.

For meg har anoreksien kostet meg barndommen. Ungdomsårene. Tid som skulle ha blitt brukt med venner, hesten min og de andre dyrene. Det har kostet meg selvtillit, selvfølelse og selvsikkerhet.

Anoreksien har i dag gjort at jeg til neste år må gjennom en stor og omfattende operasjon, som slett ikke kommer gratis verken på den ene eller den andre måten. Anoreksien har kostet meg mange, mange tusener av kroner i tannlege, lege, psykiatri og legevakt. Anoreksien har kostet meg et normalt system i kroppen min, og krever langt mer den dag i dag enn det flesteparten kan forestille seg.

anoreksi-gratis

Anoreksien har kostet så uendelig mye for familien min. De fantastiske menneskene som stilte opp der alle andre så døden. Det har kostet dem mye å følge meg opp, og å fortsette å ha troen på meg selv etter tilbakefall på tilbakefall. Det har kostet dem uendelige tårer, og meg selv nesten like mange.

Anoreksien har gjort at jeg har opplevd utallige beinbrudd, og det faktum at jeg per i dag ikke har halebein. Anoreksien har kostet meg uendelige smerter i mange, mange år, også store smerter som jeg fremdeles kjenner på den dag i dag.

Jeg er uendelig heldig som har funnet drømmejobben i noe kroppen min fremdeles mestrer. Jeg hadde ikke klart hva som helst, selv ikke fire år etter at jeg ble selverklært frisk, og nå i høst tre etter at jeg ble erklært frisk på papiret. Anoreksien har kostet meg utallige karrièrevalg, og det er bare flaks at ikke min drøm lå i noe av det.

Som ved nærmest et mirakel å regne fikk jeg oppleve det å bli mor, men på grunn av anoreksien vil min datter høyst trolig aldri kunne få oppleve biologiske søsken. Anoreksien har kostet meg det, og det må jeg for alltid leve med.

For meg spiller det ingen rolle hva en ignorant blogger mener om verken det ene eller det andre, men det som skremmer meg er at det garantert spiller en rolle for så mange andre der ute. Det å se på anoreksi som en enkel løsning, eller som en løsning i det hele tatt (!) er for meg svaret på alt som er galt i verden.

Jeg ville heller ha valgt operasjoner. Nei vent; på grunn av nettopp anoreksien hadde jeg en forrige torsdag, og må gjennom en langt større en på nyåret. Gratis?!

5 grunner til at ingen leser det du skriver

Enten du skriver blogg, artikler, bøker, noveller, dikt eller noe helt annet, er det alltid hyggelig om folk leser det du skriver. Det gir en følelse av at det du skriver gir noe til den som leser, og er uten tvil en fantastisk følelse.

leser, bloggleser, leve av å skrive, tjene penger på å skrive

Men; så dukker de opp, da. De blogginnleggene som ikke får noe oppmerksomhet. De artiklene få klikker seg inn på, og de bøkene som aldri blir kjøpt. Hvorfor er det egentlig slik? I løpet av min karrière som skribent, har jeg selvsagt gjort meg opp noen meninger rundt akkurat det.

Les også: 5 gode tips for å gjøre bloggen din bedre

 

5 grunner til at ingen vil lese det du skriver

 1. Du skriver for feil målgruppe. Det funker dårlig å skrive om trivielle mamma-problemer med for en leserskare på 13-14 år (selv om vi dog er i 2016), og på samme måte vil det ikke være et sjakktriks å skrive utelukkende om trening og kosthold, når du vet at de fleste i din målgruppe slett ikke bryr seg om sånt. Du bør alltid finne ut hvem du ønsker å skrive for, hva disse menneskene liker å lese om og deretter hvordan du på best mulig kan nå ut. Det lyser også ganske kraftig gjennom dersom du skriver for en spesifikk målgruppe kun fordi det er der pengene ligger, når du selv ikke er genuint opptatt av det du skriver. Det samme gjelder artikkelskriving; et enkelt tema kan passe for en hel haug ulike målgrupper, men når du skal spisse vinklingen din og skrive den ferdige artikkelen, er det viktig at du utelukkende skriver for nøyaktig den målgruppen konseptet er ment for. En redaktør vil raskt legge fra seg hele artikkelen – samme hvor godt skrevet den er – dersom den ikke er tilpasset deres målgruppe.
 2. Du skriver ikke med hjertet. Det å skrive med hjerte og sjel er så viktig! Det vil lyse gjennom enhver tekst dersom den er skrevet på din måte, med dine personlige trekk og dine egne uttrykk. Sånt gir leseglede og iver hos den som leser teksten din! Det er så viktig, og kan ikke poengteres godt nok.
 3. Ingen finner frem til det. Det hjelper ikke å skrive en fantastisk bra blogg, dersom ingen finner frem til den. Gjør deg selv synlig! Post innlegg i ulike Facebook-grupper ment til akkurat det formålet, lag en egen Facebook-side for bloggen din, oppdater Instagram med en god blanding av nye innlegg og «behind the scenes» og vær synlig der ute. Kommentere på blogger som kan minne om din egen, men uten å drive reklame for deg selv. Og ikke minst; tenk alltid SEO! Det samme gjelder selvsagt artiklene du skriver; la det være synlig at det er du som har skrevet dem, og post dem gjerne der det passer seg. Det er klart at magasinene og nettsidene selv står for markedsføringen, men det er alltid hyggelig med litt «drahjelp» av journalisten der. Vis deg frem som journalist! Det samme gjelder deg som skriver bøker; «get out there» og gjør deg selv synlig.
 4. Det finnes ingen rytme eller forventning. Dette gjelder selvsagt blogging; 10 blogginnlegg på rappen i løpet av én dag for så å ta «fri» i tre uker funker dårlig. Du trenger absolutt ikke å blogge hver dag, men ha et fast mønster på det. La leserne dine vite hva de får, og når.
 5. Du publiserer bare for å publisere. «Bedre enn ingenting» er sjelden en god holdning – med mindre du allerede har flere tusen lesere. La det lyse kvalitet over skribleriene dine, og vær oppriktig stolt over minst hvert tredje blogginnlegg, eller hver tredje artikkel. Legg sjelen din i det – selv om du kanskje ikke er så begeistret for emnet. Se på det som noe større enn deg selv, og la deg bli revet med.

Les også: Slik lærer du å skrive med hjertet

Lykke til! Og du? Legg gjerne igjen link til bloggen din i kommentarfeltet!

Leseglade barn? 5 gode tips

Leseglade barn – hva menes med det? Som mamma, forfatter og journalist har det helt fra starten av vært viktig for meg at også min datter skulle falle for bøkenes verden og få et godt utgangspunkt for en leseglad hverdag. Ikke fordi hun nødvendigvis skal gå i mine fotspor; allerede som toåring var hennes fremtidsplaner klare, i følge henne selv. Hun skal nemlig kjøre gravemaskin og redde pingviner. Så det, så!

skape leseglede hos barnet, leseglade barn

Men; leseglede hos barn er likevel viktig på mange plan – enten de ender opp med å kjøre gravemaskin og redde pingviner, eller om de faktisk velger å satse på skriving etterhvert som de vokser til. Derfor tenkte jeg å komme med mine beste tips til hvordan du som forelder kan være med på å skape leseglade barn.

Les også: Slik kan du kombinere nettstudier og små barn

5 tips på veien mot leseglade barn:

 1. La barnet være med på å velge ut bøker selv. Ta en tur til biblioteket sammen eller la barnet som får velge ut en bok fra bokhyllen. Det er så viktig for barnet å få bli med på å bestemme hvilken bok dere skal lese! For mange alternativer kan være litt vanskelig for mange, så om det er tilfelle hos dere kan du velge ut to eller tre bøker som barnet selv kan få velge mellom.
 2. Gjør det til en koselig stund. Rigg dere sammen i sofakroken med et deilig pledd, og ha en ordentlig kosestund med en god bok. Ikke stress, og ikke la det være noe som «må» gjøres.
 3. Vær oppriktig engasjert. Du kan med fordel la barnet velge mellom bøker du selv har interesse for å lese. Barn er ømfintlige, og snapper opp det mest utrolige. De vil definitivt merke forskjell på en mamma eller pappa som leser for barnets skyld, og en forelder som helt oppriktig koser seg med boken.
 4. La barnet aktivt få delta i lesingen. La barna peke på, spørre om og engasjere seg i det som skjer i boken. Sienna er for eksempel kjempeglad i å legge merke til om boken inneholder noen av bokstavene hun kan (som begynner å bli en del, så der går det mildt sagt litt tid), men det å peke på og snakke om de ulike tegningene i boken eller å stille spørsmål om innholdet til barnet, kan være med på å øke lesegleden.
 5. Skap deres egne fortellinger! Noe av det beste jeg visste da jeg var liten, og garantert det som har hatt størst innvirkning på mitt karrièrevalg, er pappas fortellinger til lillebroren min og meg. Du trenger selvsagt ikke å sette deg ned med penn og papir, men det å sammen med barnet dikte opp deres helt eget univers… Åh, det er noe magisk med det!

God leseglede – til både store og små!